Dzięki
uprzejmości Państwa A.K. Bezatów
mogliśmy zobaczyć, jak naprawdę wygląda produkcja chleba. W dniu 11 grudnia
2018 r. odwiedziliśmy z panią Katarzyną Nowakowską piekarnię Abwix II s.c. Bezat A.K.
Uczestniczyliśmy w kolejnych etapach powstawania chleba, począwszy od
odpowiedniego dozowania składników i
poprawnego mieszania ciasta, formowania aż do pieczenia.
Uczniowie
podsumowują:
Amelia
Lis: Cała produkcja zajmuje sporo czasu i
pracy. Współczuję panom piekarzom, którzy w lato muszą męczyć się przy tych
piecach w takiej wysokiej temperaturze, choć można to wynagrodzić na przykład
pięknym zapachem. Nie sądziłam, że istnieje tyle rodzajów chleba!
Karolina
Bieganowska: Praca piekarza
to bardzo ciężki i odpowiedzialny zawód. Dopiero kiedy zobaczyłam, jak powstaje
chleb, zaczął on zupełnie inaczej smakować. Moim zdaniem najlepsza w pracy
piekarza jest satysfakcja, kiedy chleb jest już gotowy i chrupiący.
Natalia
Żubert: Dzięki tej wycieczce dowiedziałam
się na temat chleba wiele informacji, o których wcześniej nie miałam pojęcia.
Sama produkcja jest bardzo fascynująca, ale męcząca. Odwiedziny w tej piekarni
były cudowne, tak jak degustacja świeżych, gorących i chrupiących bułek, które
były świeżo wyciągnięte na naszych oczach z pieca.
Aleksandra
Kowalska: Można powiedzieć, że praca piekarza
to ciężki kawałek chleba!
Konrad
Koluszka: Chleb tworzy się z mąki, wody,
soli i drożdży. Duża temperatura pieczenia (ok. 200-250°C) sprawia, że w całej
piekarni jest bardzo gorąco. Przed włożeniem chleba do pieca, piekarz smaruje
pędzelkiem górną stronę pieczywa mieszaniną wody i mąki, aby skórka była
chrupiąca.
Maciej Kotowski: Będąc w piekarni uświadomiłem sobie, że praca piekarza to bardzo ciężki zawód. Dowiedziałem się, ile opakowań drożdży trzeba wrzucić do mieszadła, aby powstało ciasto, z którego wyprodukuje się chleb.
Maciej Kotowski: Będąc w piekarni uświadomiłem sobie, że praca piekarza to bardzo ciężki zawód. Dowiedziałem się, ile opakowań drożdży trzeba wrzucić do mieszadła, aby powstało ciasto, z którego wyprodukuje się chleb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz